Gelişen teknoloji hayatımızın her alanında olduğu gibi dişhekimliğinde de çok önemli bir konuma gelmiştir. Bu sebeple hastaların dişhekimlerinden beklentileri zaman içerisinde değişiklikler göstermiştir. Önceden hastalar için sadece ağrılarının giderilmesi ve eksik dişlerin tamamlanması yeterli iken zamanla bu şikayetlerin giderilmesinin yanında çok daha hızlı, konforlu ve daha az seansta hizmet almak önem kazanmıştır.
Bilgisayar teknolojilerinin ilerlemesi sayesinde CAD-CAM (bilgisayar destekli tasarım-bilgisayar destekli üretim) sistemleri de dişhekimliği içerisinde yerini almıştır. Dijital dişhekimliği klasik ölçü alma yöntemlerinin aksine ağız içinde rahatlıkla hareket edebilen yüksek çözünürlüklü 3D bir kamera yardımı ile kısa sürede gerekli ölçüyü elde etmemizi sağlamaktadır. Ağız içi tarama ile elde edilen dijital veriler laboratuvar ortamına transfer edilerek restorasyonların yüksek teknolojiye sahip kazıma makinelerinde üretilmese olanak saplar. Bu sayede yapılan restorasyon en başında sonunda kadar tamamen bilgisayar ortamında tasarlanarak yine bilgisayar ortamında sıfır hata payı ile üretilmiş olmaktadır.
DİJİTAL DİŞHEKİMLİĞİ AVANTAJLARI
-Ağız içinde alınan ölçü oldukça küçük bir kamera ile 1-2 dakika gibi kısa bir sürede alındığı için hastalarda bulantı, öğürme ve kusma gibi rahatsızlık verici hisler yaratmaz.
-Hastanın ağzının ve dişlerinin birebir kopyası dijital ortama aktarıldığında hata payı sıfıra yakındır. Ve yapılacak restorasyonun kişinin yüz ifadesine ve ağız şekline en uygun şekilde tasarlanmasını sağlar.
-Silikon ölçü maddeleri ve bunlardan elde edilen alçı modellerdeki boyutsal değişimler olmadığı için hastaların üst üste 4-5 defa randevuya gelmeleri gerekmez, 1-2 günde yeni protezlerine kavuşabilirler.